Biblioteca Centrală Universitară - Filiala de Teologie Ortodoxă

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, însoţit de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat şi inaugurat în data de 4 februarie 2015, filiala Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din capitală. Această filială este cea de-a şaisprezecea din complexul bibliotecii.

Facultatea de Teologie, încă de la deschiderea oficială din anul 1881, a beneficiat de o bibliotecă proprie, limitată bugetar în ceea ce priveşte dezvoltarea colecţiilor. Acest fapt a dus la necesitatea înfiinţării acestei filiale BCU „Carol I":

„Înţelegem că această bibliotecă este foarte utilă mai ales că nu mai necesită deplasări la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I", ci se concentrează pe calculator şi accesul este mai uşor (...) Ea reprezintă o necesitate, o oportunitate, un semn de cooperare, de coresponsabilitate pentru îmbunătăţirea activităţilor intelectuale şi de informare a cadrelor didactice şi a studenţilor", a mărturisit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cu această ocazie, doamnei conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I", i-a fost acordat Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu din partea Patriarhului României. Distincţia specială aminteşte de credinţa şi vrednicia Doamnei Maria Brăncoveanu, asociind realizările acesteia cu personalitatea celei căreia îi este acordat ordinul. Instituţia a primit cu ocazia inaugurării, o nouă ediţie a Sfintei Scripturi, cu binecuvântarea Preafericirii Sale, precum şi mai multe volume şi colecţii apărute la Editurile Patriarhiei Române.

La eveniment au mai participat dl. prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu - Ministrul Educaţiei Naţionale, dl. prof. univ. dr. Remus Pricopie - rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, dl. prof. univ. dr. Mihnea Costoiu - rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, dl. prof. univ. dr. Mircea Dumitru - rectorul Universităţii din Bucureşti, precum şi foşti studenţi ai Instituţiei de învăţămănt superior, consilieri patriarhali şi eparhiali, părinţi profesori şi studenţi teologi.

Deschisă în Sala Patriarhilor, noua filială oferă cadrelor didactice, doctoranzilor, masteranzilor şi studenţilor accesul la fondul de carte din domeniul Teologie al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I". Selecţia documentelor disponibile prin acces direct la raft a fost realizată în colaborare cu profesori ai Facultăţii „Justinian Patriarhul".

Pe lângă fondul de carte transferat noii filiale, aceasta are în dotare mai multe calculatoare conectate la reţeaua informatică a BCU „Carol I". Prin intermediul acestora, utilizatorii filialei au pentru prima dată acces la documentele disponibile în mediul on-line şi astfel, beneficiază de acces la 33 de baze de date ştiinţifice, cuprinzând 86.809 reviste ştiinţifice şi 154.185 cărţi electronice cu acces la textul integral.

Bibliotecarii ce deservesc această filială au, pe lăngă studii în domeniul biblioteconomiei şi studii în sfera teologică, fiind absolvenţi de master sau doctorat în Teologie.

Concretizarea parteneriatului dintre Patriarhia Română şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" reprezintă încă un mijloc de promovare a valorilor româneşti şi universale, punând acest tezaur la dispoziţia cititorilor.

 

LINKURI UTILE:

Programul de funcţionare a Bibliotecii Centrale Universitare - Filiala de Teologie Ortodoxă

Acte necesare pentru obţinerea permisului

Noile achiziţii de carte