Sâmbătă, 25 noiembrie 2017 - Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul

      Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul sâmbătă, 25 noiembrie 2017, cu prilejul prăznuirii Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor din care au făcut parte preoți profesori de la facultatea bucureșteană. În ajun, dar și în ziua hramului, studenții teologi, dar și credincioșii au avut ocazia să cinstească moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina, păstrate în acest paraclis.

      Sărbătoarea paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti este în fiecare an un moment special de bucurie şi trăire duhovnicească atât pentru studenţii şi dascălii de teologie, cât şi pentru credincioşii bucureşteni care au evlavie faţă de Sfânta Ecaterina. Sâmbătă, Biserica Sfintei Ecaterina de lângă Facultatea „Justinian Patriarhul” a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să aducă laudă și cinstire sfintei mucenițe. Așa cum este tradiția, din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte preoți din conducerea facultății de teologie, precum și cadre didactice de la această insti­tuție. Răspunsurile liturgice au fost date de un cor al studen­ților teologi.

        În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat că Sfânta Ecaterina este considerată ocrotitoarea studenților teologi și a învățământului teologic ortodox în mod special la București, și acest lucru s-a rânduit în urmă cu peste o jumătate de secol prin grija Patriarhului Justinian Marina: Deși facultățile de teologie au ca ocrotitori pe marii dascăli ai lumii și ierarhi, pe Sfinții Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București din urmă cu 61 de ani o are ocrotitoare pe Sfânta Ecaterina, întrucât biserica acesteia, aflată lângă facultatea bucureșteană, a fost rânduită de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina să fie paraclis pentru studenții teologi, locul lor de rugăciune și de formare duhovnicească. Astfel, Sfânta Ecaterina este ocrotitoare și îndrumătoare a studenților teologi, alături de marii ierarhi pomeniți, iar studenții au de învățat din viața ei dragostea și urmarea desăvârșită față de Mântuitorul Hristos.

       De asemenea, ierarhul a arătat că sâmbătă, 25 noiembrie, a fost și Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, arătând că Sfânta Ecaterina s-a inspirat din modelul Născătoarei de Dumnezeu, care din fragedă pruncie s-a dedicat curăției vieții și ascultării de Dumnezeu: Către viața curată a Maicii Domnului de care și Arhanghelul Gavriil s-a minunat, către acest fel de viețuire înaltă au privit mulți tineri creștini care din fragedă vârstă s-au afierosit Domnului, unii dintre ei provenind din familii nobile, cu un statut social înalt. Fără să fie dominați de putere și faimă lumească, unii oameni au căutat să se apropie mai mult de Dumnezeu, așa cum a fost și cazul Sfintei Ecaterina. Familia împărătească, educația aleasă, cunoașterea filosofiei, retoricii, medicinei și a altor științe ale vremii ei, și multele calități care o încununau, toate o avantajau pentru o carieră strălucitoare, dar ea a ales un alt drum, al smereniei, al ascultării de duhovnicul ei, al urmării lui Hristos chiar și cu prețul vieții.

 

       La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de rugăciune adormiți, dar și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trecuți la Domnul.

       Vineri, 24 noiembrie 2017, la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a fost organizată în ajunul sărbătorii hramului, o procesiune cu moaştele Sfintei Ecaterina, ce se păstrează spre închinare în sfântul locaş de rugăciune. Procesiunea a avut loc la finalul slujbei Vecerniei unită cu Litia și a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Racla cu sfintele moaște a fost așezată la final într-un baldachin special pentru a fi cinstită de credincioși.

 Sursa : Basilica.ro