Prima parte a Canonului de Pocăință al Sfântului Andrei Criteanul

     

      Luni, 19 februarie 2018, a fost oficiată în Paraclisul Universitar „Sfânta Ecaterina”, prima parte a Canonului de Pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, de către pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, înconjurat de preoţi şi diaconi. 
     „Acest Canon constituie cea mai puternică și semnificativă chemare la pocăință sinceră de păcate din Postul Mare”, a spus pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din Capitală. La slujba au participat studenții, masteranzii, precum și doctoranzii Facultății.
     În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, părintele decan a evidențiat și faptul că pocăința sinceră primește răspuns părintesc de la Dumnezeu: „Sfântul Ierarh Andrei Criteanul ne învață că milostivirea lui Dumnezeu ridică pe cei ce se pocăiesc din adâncul patimilor la starea de fii pe care am pierdut-o. Adam cel Nou vindecă în fiecare dintre noi greșeala și neascultarea vechiului Adam”.
    A doua parte a Canonului a fost citită marți seara de către pr. prof dr. Constantin Preda, prodecanul cu probleme de învățământ al Facultății.
    Partea a treia a Canonului cel Mare a fost săvârşită în seara zilei de 21 februarie 2018, în Paraclisul Universitar „Sfânta Ecaterina” de către pr. conf. dr. Nicușor Beldiman, Directorul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră.
   „Credinciosul care participă la slujba Canonului este purtat de mână într-o lungă călătorie, care începe cu facerea lumii şi continuă până dincolo de pragul acestei vieţi, în veşnicie; pe parcursul întregii călătorii este invitat să privească şi să cugete la diferitele momente ale istoriei mântuirii. În cadrul acestui proces, descoperă că nu este un simplu spectator, ci se vede pe sine participând direct la fapte şi întâmplări pe care mai înainte le-ar fi considerat exterioare, străine lui”, a explicat părintele profesor în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei.
    Ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârșită joi, 22 februarie 2018 de către pr. lect. dr. Marian Vild, prodecanul cu probleme studențești al Facultății.